Craigwatcher
Image default
Offers

Welke aanhangwagen mag mijn auto trekken

Let goed op! Het is namelijk een lastig verhaal. Er wordt vaak gevraagd: “welk rijbewijs heb ik nodig om deze aanhangwagen te mogen trekken?”. Niet gek, want er zijn om maar eens te beginnen drie verschillende rijbewijzen met betrekking tot aanhangers. De meest bekende natuurlijk het B rijbewijs. Dan zijn er nog het BE rijbewijs (dit is het meest uitgebreide aanhangwagen rijbewijs). Ook is er een tussenweg en dat is rijbewijs B plus code 96. Door deze code mag je met zwaardere combinatie rijden. 

Aanhanger 3500 kg trekken

Om een aanhangwagen met een bruto laadvermogen van 3500 kg te mogen trekken heb je het BE rijbewijs nodig. Echter mag de combinatie van het trekkende voertuig en de aanhangwagen niet zwaarder zijn dan 7000 kg. Voor mensen die het BE rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald hebben geldt dit niet, voor deze mensen geldt geen maximaal gewicht voor de combinatie. Zou je toch met een zwaardere combinatie willen rijden en heb je het BE rijbewijs na 19 januari 2013 gehaald dan heb je het rijbewijs C1E of het rijbewijs CE nodig. 

Wat mag mijn auto trekken met een B rijbewijs?

Het gewicht wat je auto mag trekken staat los van je rijbewijs, het hangt namelijk af van het gewicht van de auto. Het zit namelijk zo: met een B rijbewijs mag je met een combinatie rijden die samen niet meer weegt als 3500 kg. Dus rijdt jij bijvoorbeeld in een auto die 2400 kg weegt dan mag je een aanhangwagen trekken met een maximaal bruto laadvermogen van 1100 kg. 

Hoe wordt het trekgewicht van een auto bepaald?

Het trekgewicht is voor iedere auto anders. Vaak hebben grote en zware auto’s een hoger trekgewicht en zijn dus sterker. Het trekgewicht van een auto kan je vinden op het kentekenbewijs. 

Trekgewicht auto verhogen

Het is inderdaad mogelijk om het trekvermogen van een auto te verhogen, dit wordt dan door het RDW op het kenteken geplaatst. Mocht je het trekvermogen willen verhogen van je auto dan kan je met je auto naar het RDW gaan. Vervolgens ondergaat je auto daar verschillende tests waaronder een hellingproef met een beladen aanhanger. Haalt je auto alle onderdelen dan past het RDW het trekvermogen aan. Het kost wel een hoop geld en het is geen pretje voor je koppelingsplaten. 

Laadvermogen aanhangwagen

Wanneer het gaat over het mogen trekken van een aanhangwagen, dan gaat het niet om het eigen gewicht van de aanhanger. Denk dus niet wanneer je met een onbeladen aanhanger met een laadvermogen van 3500 kg mag rijden terwijl deze maar 600 kg weegt. Het gaat om het mogelijke laadvermogen (ook wel bruto laadvermogen genoemd). Let ook op bij het gewicht van de combinatie, het gaat hier namelijk ook om het bruto laadvermogen. 

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/