Craigwatcher
Image default
Computers

Houtkachels van nu, authentieke sfeermakers

Welke woonkamer of interieur u ook heeft. Er is altijd wel een houtkachel die past bij uw persoonlijke smaak, wensen en voorkeuren. Er zijn verschillende soorten houtkachels verkrijgbaar, van vrijstaand tot inbouw en van inzet tot vrijhangend. Stuk voor stuk sfeermakers waarbij u heerlijk weg kunt dromen in uw ‘luie’ stoel of bank. Genietend van de extra romantiek, gezelligheid en saamhorigheid waar de houtkachel voor zorgt. 

Verantwoord stoken, gebruik het juiste hout

Maar hoe stookt u nu op de juiste en meest verantwoorde manier. Over het algemeen is het hout van loofbomen zeer geschikt om mee te stoken. Loofbomen bevatten niet veel hars waardoor het nauwelijks vonkt en rookt. Er zijn echter ook andere factoren die bepalen of u schoon en verantwoord stookt. Een van deze factoren is het gebruik van droog hout. Is het hout te vochtig dan zorgt het voor een onvolledige verbranding. Dit resulteert in veel uitstoot waardoor het milieu, uw kachel en het rookkanaal flink wordt vervuild. Als het hout een vochtpercentage heeft van tussen de 15 en 20% dan is het geschikt om mee te stoken. Gemiddeld genomen heeft hout zo’n 2 – 3 jaar droogtijd nodig om aan dit percentage te komen.

De Zwitserse of omgekeerde stookmethode

Het hout in de houtkachels wordt vaak aangestoken met een stuk krantenpapier. Echter dat is niet meest effectieve manier. De beste manier om uw hout aan te steken is de Zwitserse of omgekeerde stookmethode. Met deze, door wetenschappers veelvuldig geteste methode, steekt u het vuur op een hele andere manier aan. Van boven naar onder, tegen alle logica in.

Zo gaat de Zwitserse stookmethode in z’n werk: u plaatst de grotere of dikkere houtblokken onderin de kachel en maakt een toren van hout. Deze toren bouwt u op in piramidevorm zodat de kleinere houtstukken helemaal bovenaan komen te liggen. Helemaal bovenop legt u de aanmaakblokjes. Is de stapel helemaal af dan kunt de aanmaakblokjes aansteken. Het vuur zal zich vervolgens langzaam een weg naar beneden banen en de hele stapel in brand zetten. Door het toepassen van deze stookmethode ontstaat er weinig rook en komen er nauwelijks tot geen schadelijke stoffen vrij. 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over verantwoord stoken of heeft u interesse in een van onze houtkachels? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje tussen al de verschillende modellen houtkachels op onze website. 

 

https://www.haardenexpert.nl/